Rasstandaard van de Rottweiler

Hier treft u de beschrijving aan van de Rasstandaard van de Rottweiler:

De Rottweiler is een middelgrote tot grote, stevige hond, niet plomp, niet licht van bouw, niet hoogbenig of iel. Zijn in de juiste verhouding staande gedrongen krachtige verschijning verraadt grote kracht, wendbaarheid en uithoudingsvermogen.

De romplengte, gemeten van borstbeen tot en met zitbeen knobbel, mag die van de hoogte van de schoft met maximaal 15% overschrijden.

De Rottweiler is in basis vriendelijk, vredelievend en kindvriendelijk. Ook is hij aanhankelijk, gehoorzaam en werkwillig. Zijn verschijning verraadt oerkracht, zijn gedrag is zelfverzekerd, evenwichtig en onverschrokken. Hij reageert met hoge opmerkzaamheid op zijn omgeving.

De schedel is middellang en breed tussen de oren. Het voorhoofd is van opzij gezien matig gewelfd. De achterhoofd knobbel is goed ontwikkeld zonder sterk uit te komen. De schedelaanzet (de stop) is duidelijk zichtbaar. De neusrug is recht, met brede aanzet en naar voren toe slechts weinig smaller. De neusspiegel is goed gevormd en eerder breed dan rond, met in verhouding grote neusgaten, altijd zwart van kleur. De voorsnuit moet in verhouding tot de schedel niet te lang en ook niet te kort zijn. De lippen zijn zwart, strak aanliggend met gesloten mondhoeken. Het tandvlees zo donker mogelijk. De Rottweiler heeft een krachtige, brede boven- en onderkaak. De jukbeenderen zijn duidelijk zichtbaar. Het gebit is sterken volledig (42 tanden en kiezen), de snijtanden van de bovenkaak sluiten scharend over die van de onderkaak. De ogen zijn middelgroot, amandelvormig, donkerbruin van kleur, met goed aansluitende oogleden. De oren zijn middelgroot, hangend, driehoekig, ver uit elkaar staand, hoog aangezet. De schedel lijkt door de naar voren hangende, goed aanliggende oren breder.

De hals is krachtig, matig lang, goed gespierd met een licht gewelfde neklijn, droog, zonder wammen of losse keelhuid. De rug is recht, krachtig, vast. De lendenpartij kort, krachtig en diep. Het kruis is breed, middellang en verloopt met een flauwe ronding, noch recht, noch sterk hellend. De borst is ruim, breed en diep (ca 50% van de schouderhoogte) met goed ontwikkelde voorborst en goed gewelfde ribben. De buik is bij de flanken niet opgetrokken. De staart wordt gedragen in het verlengde van de bovenbelijning, in rust iets lager hangend.

De voorbenen zijn van voren gezien recht en niet nauw geplaatst. De onderarmen staan van opzij bezien recht. De hoek tussen schouderblad en een horizontale lijn is circa 45 graden. De schouders zijn goed geplaatst. De bovenarmen liggen goed tegen het lichaam aan. De onderarm is krachtig ontwikkeld en gespierd. De middenvoorvoet is licht verend, krachtig en niet steil. De voeten zijn rond, goed gesloten en gewelfd. De voetzolen zijn hard met korte, sterke zwarte nagels.

De achterbenen zijn van achter gezien recht en niet nauw geplaatst. In een natuurlijke stand vormen dijbeen en heupbeen, dijbeen en onderbeen en onderbeen en middenvoet een stompe hoek. Het dijbeen is matig lang, breed en sterk gespierd. De onderbenen zijn lang, krachtig en breed gespierd en gaan over in krachtige, pezige spronggewrichten, die goed gehoekt zijn en niet steil. De voeten zijn iets langer dan de voorvoeten, eveneens goed aangesloten, gewelfd met sterke tenen, zonder wolfsklauwen.

Aan het gangwerk is te zien dat de Rottweiler een draver is. De rug blijft vast en relatief rustig. De uitvoering van de beweging is harmonisch, zeker, krachtig en soepel, met ruime drafpassen.

De hoofdhuid ligt overal strak en mag bij hoge oplettendheid lichte rimpels vormen.
De vacht bestaat uit dekhaar en onderwol. Het dekhaar is middellang, hard stokhaar dat dicht is en goed aanligt. De onderwol mag niet door het dekhaar heenkomen. Aan de achterbenen is de beharing iets langer. De kleur is zwart met goed begrensde aftekeningen (brand) van een warme, roodbruine kleur aan wangen, snuit, onderzijde hals, borst en benen, alsmede boven de ogen en onder de staartwortel.

De schofthoogte bij reuen is 61 tot 68 cm. De hoogte is onderverdeeld in groepen. Een reu van 61-62 cm is klein, van 63-64 cm middelgroot, van 65-66 cm groot (de gewenste grootte) en een reu van 67-68 cm is zeer groot. Het volwassen gewicht is ongeveer 50 kg.

De schofthoogte bij teven is 56 tot 63 cm. Ook bij teven is de hoogte onderverdeeld in groepen. Een teef van 56-57 cm is klein, van 58-59 cm middelgroot, van 60-61 cm groot (de gewenste grootte) en een teef van 62-63 cm is zeer groot. Het volwassen gewicht is ongeveer 42 kg.